Ontstaan

Ontstaan

Het begon allemaal in Fort Lunet

RAAMSDONKSVEER – Het is niet meer voor te stellen, maar ooit was er niet een, niet twee, maar helemaal geen handbalvereniging in Raamsdonksveer.

De kiem van HMC, de oude en nieuwe fusievereniging, werd ooit gelegd in Fort Lunet
Cees van de Ven, die sinds 1966 in Raamsdonksveer woonde, kan het zich nog goed herinneren. “Met de jongerenbeweging Jong Nederland zaten we eind jaren zestig in een gebouwtje van de parochie. Dat was toen al half gesloopt, waarna we Fort Lunet hebben gekraakt. Dat was nat, overwoekerd en niet meer in gebruik. Met uitzondering van een ruimte waar de militairen van Keizersveer een gas-oefenruimte hadden ingericht.”

Na bemiddeling door wethouder Gerrit Knaap werd beslist dat het ene deel door de zeeverkenners mocht worden gebruikt en het andere door de leden van Jong Nederland. Na een renovatie, met veel vrijwilligers en militairen, trokken de jongerensozen op zondagmiddag wel een paar honderd man, zegt Van de Ven. “Daar zijn heel wat huwelijken ontstaan.” Er was een bar aanwezig en er stond zelfs een piano. Op sportief gebied was er voor de jongens wel wat te doen, namelijk voetbal. Voor de meisjes was dat niet het geval. Een oproep uit de Langstraat bood uitkomst, want verschillende spelers meldden zich aan. Handbalclub Gerakeira (Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Keizersveer en Raamsdonk) was geboren, en Cees van de Ven werd de eerste voorzitter.

Van de Ven: “De eerste wedstrijd die we met de meisjes speelden, ging bijna niet door omdat sommige speelsters toch aarzelden. Wij zeiden: die wedstrijd moet hoe dan ook doorgaan, anders kunnen we het wel vergeten. Met toevoeging van enkele speelsters ging die wedstrijd ook door. Daarna ging het snel.”

Achterin het fort werd in een van de bunkers een kleedruimte ingericht. Een ongebruikelijke sportomgeving, en niet altijd even praktisch. Van de Ven: “Er lag een flinke rij klinkers en aan de randen liep het speelveld op. Niet ideaal natuurlijk. Toen we meer teams kregen, hebben we dan ook toenadering gezocht tot Veerse Boys. Dat was in 1970.”

De rest is geschiedenis. De vereniging ging mee met de naam van Veerse Boys en veranderde deze in 1975 in Mountain Stars: de Berg-sterren. In 1979 splitste een deel zich af en gaat op in Havedo – Handbal Vereniging Dongemond. Voor een klein dorp bewonderenswaardig om twee handbalclubs te hebben. Aan het begin van dit decennium zochten beide verenigingen elkaar weer op. Eerst voorzichtig om heersende sentimenten te ontzien, maar in 2005 volgt dan toch een volwaardige fusie. De cirkel is definitief rond.

Wilt u meer weten over het ontstaan van de vereniging, klik dan op de link: Ontstaan van HMC

Author