Wat is handbal?

handbal?

Wat is handbal

Handbal is een sport voor iedereen. Heel veel mensen denken dat het een meidensport is maar dat is het niet. Er zijn veel jongens die op handbal zitten. Om goed te kunnen handballen moet je als een team samenwerken en sportief te zijn. Andere belangrijke eigenschappen zijn: snelheid, goed kunnen springen en hard kunnen gooien. Dit ligt er net aan welke positie je speelt. Je moet natuurlijk ook een goede inzet hebben en elke keer voor de bal gaan.

Met hoeveel spelers speel je dit spelletje?
Een handbalteam bestaat uit vijf, zes of zeven spelers, waarvan één keeper. Dit al naar gelang de geldende leeftijdscategorieën. Er mogen maximaal zeven wisselspelers op de reservebank plaatsnemen. Bij deze snelle en bewegelijke sport, waar je veel voor moet trainen, mag (gelukkig) onbeperkt gewisseld worden.

Hoe groot is het veld?
Handbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 meter lang en 20 meter breed. Voor de allerjongste jeugd is een aangepast (kleiner) speelveld. Dit veld bestaat uit twee speelhelften met aan weerzijden een doel. Het doel is afgeschermd door een halve cirkel waar alleen de keeper mag komen. De bedoeling van het spel is simpelweg meer doelpunten te scoren dan de tegenstander.

Hoe lang duurt een wedstrijd?
De duur van een wedstrijd is zowel voor de Senioren als de A jeugd 2 x 30 minuten. De B en C jeugd speelt 2 x 25 minuten, de E en D jeugd spelen 2 x 20 minuten en de F-jeugd speelt 2 x 15 minuten. De rusttijd bedraagt maximaal 10 minuten.

Author